Voor meer informatie 0547-260319

Boer (in) in de klas

De boerin uit Twente komt naar je toe met een lekker ontbijt of lunch en een goed verhaal. Boerderij Educatie op jouw eigen locatie! Een boerderijbeleving met het gemak van een klaslokaal. Waar komt dat eten toch vandaan?

De Twentse boerin Joke Kottelenberg heeft al veel educatieve ervaring opgedaan in de laatste jaren. Lees hier meer over haar. Tijdens de boerderij lessen op de boerderij merkte ze dat vervoer en tijd vaak een probleem vormden. Daarom gaat de boerin nu zelf op tour.

Twenste boerin op educatieve tour

Educatief schoolonbijt

Voordat de boerin bij jullie op het erf beland heeft ze al een tour gemaakt langs allerlei verschillende boeren. Deze zie je in het ontbijt of lunch terug. Dit is voor de boerin het startpunt om de educatieve les te beginnen. Ze legt aan de kinderen uit waar het eten vandaan komt.

Voor en na het ontbijt doet de boerin graag een aantal proefjes met de leerlingen om de educatieve les tot een beleving te maken. Zo maken ze hun eigen boter die ze kunnen gebruiken op hun brood. Enkele andere proeven zijn:

 • Hoe sterk is een ei?
 • Hoe kun je brood als gum gebruiken?
 • Hoe kun je zien of je een rauw of een gekookt ei in handen hebt?

De educatie op locatie duur ongeveer anderhalf uur. Na het ontbijt/lunch ontvang je een onderwijspakket betreffende melkveehouderij en kan je als aanvulling een boerderij in de buurt bezoeken of bij de Twentse boerin.

Mocht je vragen voor de Twentse boerin hebben mail dan gerust. Bellen kan ook, maar soms is ze druk met het verzorgen van haar eigen koeienfamilie.

Duurzaamheid tijdens educatielessen

De Nederlandse boeren produceren zo duurzaam mogelijk het voedselpakket. Wij doen daar ook aan mee.

Elke leerling neemt voor de lessen zijn eigen servies mee in een theedoek. De theedoek is gelijk het placemat en servet. Zo hoeven er geen wegwerp artikelen worden gebruikt voor de educatieles.

Ook zijn de ingredienten voor het schoolontbijt of lunch zoveel mogelijk van lokale boeren gehaald.

Samenstelling ontbijt/lunch

 • Pannenkoek met spek/appel
 • Beker melk/karnemelk
 • Broodjes met div. beleg als honing en jam.

In een pannenkoek met spek/appel zijn alle agrarische sectoren vertegenwoordigd: De akkerbouwer, pluimveehouder, melkveehouder, varkenshouder en een fruitteler. Daarnaast is ook de imker vertegenwoordigt met zijn honing.

Uiteraard wordt er rekening gehouden met allergieën, als deze van tevoren zijn doorgegeven. Kinderen met een koemelk allergie krijgen bijvoorbeeld geitenmelk.

Aansluitende schoolprojecten

De boerderij educatie les van de Twentse boerin sluit aan op veel bestaande projecten en kan goed gecombineerd worden.

 • Nationaal Schoolontbijt
 • Nationaal Voorleesontbijt
 • Gezonde week
 • Ikeetbeter.nl
 • Smaaklessen